@2023 hecho por Charlotte. Creado con Wix.com

Com funciona l'ambient Montessori?

Maria Montessori va concebre un ambient d'aula especialment preparat per a infants de 2 a 6 anys. Ella el va anomenar la Casa dels Nens, i va ser dissenyada especialment per alimentar les seves necessitats de desenvolupament durant aquests anys. La Casa dels Nens és on ells i elles aprenen a conèixer i a confiar en el seu entorn, a ser part d'una comunitat, a actuar sobre l'entorn, a trobar la seva concentració, a experimentar el plaer de la feina i a ser autònom.

Els infants desenvolupen aquestes habilitats interactuant lliurement amb un ambient especialment preparat per al seu desenvolupament per mestres Montessori entrenats que donen suport aquest desenvolupament i medien l'ambient, presentant els materials i acompanyant al nen/a segons sigui necessari. L'aula fomenta la llibertat dins dels límits i el sentit de l'ordre.

Les àrees de treball

L'ambient Montessori està construït per l'acompanyant adult montessorià amb molta cura de cada detall. En aquest ambient trobem tots els materials necessaris per a la construcció de tota classe d'aprenentatge del nen i nena dividits en àrees de treball. Cada infant escull amb allò que vol treballar el temps que necessiti i al seu ritme, l'adult va intervenint per presentar nous materials i recolzar en el que el nen o nena necessiti. 

 

Aquestes àrees tenen un currículum clarament definit i seqüencial. Les cinc àrees principals són: la vida pràctica, el sensorial, el llenguatge, les matemàtiques, la cultura (geografia, història, ciència, arts i música).​

Vida pràctica

Els materials que conformen aquesta àrea són els primers a ser presentats, són molt atractius i familiars de la vida quotidiana. Estan dissenyats per ser usats sense ajuda per a adults: caixes per obrir-se i tancar, cadenats per bloquejar-se i desbloquejar-se, draps i cubetes per rentar, preparació d'aliments així com un taulell per cuinar. Aquestes activitats ajuden el nen a desenvolupar habilitats motrius i coordinades, així com la capacitat de concentrar-se. Com a resultat, els nens aconsegueixen una major independència i desenvolupen la confiança en si mateix i l'autoestima.

Sensorial

Els materials sensorials van ser dissenyats específicament per Maria Montessori per fomentar l'aprenentatge experiencial a través dels sentits. Els nens estudien el color, el pes, la longitud, la textura, el sabor, l'olfacte, el so i la dimensió. Mentre sintetitzen els seus sentits, desenvolupen concentració, distingeixen els detalls i controlen els seus moviments, convertint-se en un explorador informat del seu entorn. Millorant la comprensió i l'apreciació, ells mateixos construeixen la base que els permetrà comunicar-se amb precisió, tant de manera visual com visual. L'ús d'aquests materials ofereix una preparació indirecta per a futurs estudis de matemàtiques i ciències.

Llenguatge

Els nens i nenes senten una fascinació pel món de la lectoescriptura sempre que no hagin estat pressionats a dur a terme aquest camí. En Montessori l'adquisició de la lectoescriptura és un fenomen natural que sorgeix del nen i de la nena. Els materials estan fets perquè mitjançant jocs de sons i de dibuix vagin tenint més traça per introduir les grafies. El procés és senzill i natural, cada nen i nena al seu camí. En Montessori destaquen materials com les lletres de paper de vidre que animen al nen o nena a sentir les lletres així com l'alfabet mòbil, un alfabet de fusta encunyat que facilita la creació de paraules. En l'ambient Montessori de 2 a 6 anys el nen o nena pot arribar a fer creacions escrites pròpies així com petits projectes relacionats amb altres àrees, partint dels interessos dels infants i al seu ritme. ​

Matemàtiques

Els materials de matemàtiques són purament de manipulació. Primer, Els nens i nenes aprenen a treballar amb conceptes matemàtics a través de la vida pràctica: longituds, pes, mesures, etc. Després, a través dels seus sentits, entenen en l'àrea de sensorial de manera indirecta el sistema decimal, la geometria i l'aritmètica. Finalment, cap als 4 anys els nens i nenes treballen directament amb els materials de matemàtiques on treballen la numeració dels nombres positius, el sistema decimal, la formació de nombres compostos, així com les operacions aritmètiques com la suma, resta, multiplicació i divisió. El currículum matemàtic de Montessori és molt més complet i enriquidor que el de les escoles tradicionals, i alguns materials de 5 anys arriben a continguts de tercer de primària. El material ens ajuda a fer un procés pas a pas cap a l'abstracció. No obstant això, cada nen o nena explora els materials al seu ritme i a poc a poc amb l'ajuda dels adults van avançant, al seu ritme.

Cultural

El coneixement  és important i cada espai educatiu ha de decidir què és el que ofereix a l'infant. La resposta de Montessori va ser "el món", en tota la seva complexitat i riquesa sensorial (d'una manera apropiada per al desenvolupament). Aqueta àrea trobem materials que satisfan tots els interesos dels nens i nenes sobre la vida i el món sencer: zoologia, botànica, ciències i experiments, geografia, cultures del món, etc. 

Art

En Montessori, no sol haver una àrea sencera destinada a materials d'art. No obstant això, dins del nostre ambient les guies Montessori estan especialitzades en art en la primera infància i per aquest motiu tenim raons de pes per donar-li el protagonisme adient. En l'àrea d'art els nens i nenes troben diferents propostes per poder expressar-se lliurement, així com experimentar amb els materials.

 

 

Un dia amb nosaltres...

Entre els 9,00 i els 9:30, els nens i nenes arriben a l'espai on les guies els saluden individualment a mesura que entren. Els nens i nenes es canvien les sabates per unes d'interior i pengen el seu abric. Aquesta entrada és relaxada i respectem el ritme de cada infant fomentant la seva autonomia. ​

 

Entre les 9:30 i 12,00, els nens i nenes trien el material amb què volen treballar, descansen, treballen en equip, miren un conte, preparen pa, esmorzen, treballen de nou de manera individual i reben presentacions de materials nous, cuiden l'hort, surten a fer exercici al pati o simplement a jugar, descansen al sol, tornen a trobar un material de treball. Els nens i nenes tenen accés al pati sempre que ho necessitin a partir de les 10.00 del matí.


Cada dia és diferent i cada nen o nena marca el ritme del seu dia. Pot ser un nen o nena pot treballar durant una hora amb un material de matemàtiques, després descansar llegint un conte, compartir la taula del pa amb un company i sortir al pati a fer exercici. Altres nens/es comencen el dia amb exercicis exteriors més motrius, després es concentren amb un material de llenguatge i acaben el dia ajudant a un company amb materials de preparació d'aliments. ​Tot aquest temps els hi dóna la llibertat de poder concentrar-se i trobar allò que necessiten per continuar amb el seu desenvolupament emocional, físic, intel·lectual, artístic, etc. La tasca de l'adult serà d'anar guiant al nen i nena pels diferents materials, identificant fortaleses i mancances i ajudant-lo a poder entendre el món.

 

​A les 12 fem un cercle on tractem temes per compartir, cançons, un conte, o pot ser algun tema de rellevància de millora de la convivència en l'ambient. Després parem taula i cada nen/a treu el seu dinar. Després hi ha un moment de meditació, relaxació i descans.​Després, a la tarda introduïm activitats que treballen cos, ment i ànima: ioga, piscina, psicomotricitat o joc lliure a la muntanya. Intentem donar estabilitat i senzillesa a la rutina dels nens i nenes, fugint de sobreestimulacions. Aquestes activitats es duen a terme fora de l'espai Montessori, en contacte amb la nostra comunitat i el barri. ​​​

 
Mati Montessori

Matí Montessori

Una finestra a una altra forma d'aprendre

L'ambient Montessori és un espai que pocs adults entenen al principi, el nostre bagatje personal i el nostre propi aprenentage va ser molt diferent i ha configurat tot el que hem viscut. Però hi ha un altre forma de fer i de sentir de la que estem acostumats, estàs preparat pel canvi?

Aquest vídeo profesional reflexa la realitat d'un matí Montessori en una escola Montessori a EEUU.